Varoufakis: Socijaldemokratija je prodala dušu kada se udružila sa bankarima

Bivši grčki ministar finansija i vođa pokreta Diem 25 Janis Varufakis uoči svog gostovanja u Filozofskom teatru HNK-a razgovarao je s Ivanom Dragičević za N1 o turbulencijama u Evropskoj uniji.

Na izborima u Austriji proevropski Aleksander Van der Belen tijesno je pobijedio ultradesničara Norberta Hofera, a nakon neuspjeha referenduma u Italiji Mateo Renci je najavio ostavku. Koja je budućnost evrozone?

“Moja je procjena da evrozona treba novu arhitekturu i infrstrukturu. Najveća prepreka tome je njemački ministar finansija Volfgang Šojble. Biće nemoguće išta promijeniti s današnjom arhitekturom.”

Mislite li da su mjere štednje u Evropi propale?

“Nema sumnje u to. One nikada nisu funckionirale i neće funkcionisati. Ne možete smanjenjem penzija riješiti bankarsku krizu. To je kao da dajete kortizol nekome ko ima rak.”

Globalizacija je trebala funkcionisati kao prilika za sve… Da li je globalizacija neuspjeh?

“Imali smo globalizaciju bez globalne vlade. Globalizacija je zapravo pravo novca da se slobodno kreće i da velike korporacije prodaju svoje proizvode drugim zemljama bez restrikcija i da se šire na druge ekonomije. Ne postoji globalno upravljanje. Hrvatima i Grcima koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu danas govore da tamo nisu dobrodošli. Meksikanci proizvode robu i dobra za SAD, ali nisu tamo dobrodošli, kako kaže Tramp. Problem je što mnogo toga nije globalizovano po istom principu.”

Vi ste kao grčki premijer priznali da imate problem i rekli “pokušajmo ga riješiti”. Gdje je zapelo?

“Pregovarao sam s kreditorima kojima nije bilo stalo da dobiju novac nazad. Željeli su srušiti našu vladu kako bi Špance, Portugalce, Irce i na kraju i Italijane i Francuze naučili lekciju: “Ako izaberete vladu koja ne valja Schäubleu, to je put prema rasulu”.”

Kako se Aleksis Cipras nosi s krizom?

“On je prestao da postoji. Sada vidimo samo sjenu mog dragog druga.”

Svaki imigrant koji dolazi u Evropu je signal da svijet ne može više funkcionisati na ovaj način.

“Evropa i SAD su stvorili okolnosti za sukobe širom svijeta koji su stvorili izbjeglice i njihov dolazak u naše zemlje. Ne možete bombardovati Siriju ili sudjelovati u uništavanju Libije i zatim se pitati zašto Libijci dolaze u Italiju.”

Imamo sve veći desničarski populizam, Tramp i Putin imaju autokratske tendencije. Mislite li da su ove disrupcije nešto privremeno?

yanis-varoufakis-nastaju-politicka-cudovista“Mislim da je najbolji pokazatelj budućnosti prošlost. Npr, 1929. godine, gušenje monetarnog sistema i nemogućnost establišmenta da shvati šta se događa, dovelo je Hitlera na vlast. Slično se događa i sada, samo na sreću nemamo Hitlera. Imamo deflaciju i dolazi do stvaranja političkih čudovišta.”

Osnovali ste Diem 25, imate puno podrške izvan Evrope, vjerujete i dalje u EU. Kako ljudi koje ste okupili mogu nešto promijeniti u ovim okolnostima. Vi niste mogli u Grčkoj, kako ćete uspjeti u Evropi?

“Prije svega iz dva razloga. Smatram se grčkim patriotom i kao takav sam osjećao da imam dužnost protiviti se vladi kada nije u pravu. Isto mislim da imam dužnost suprotstavljati se i briselskoj vlasti. Da nemam nadu da mogu promijeniti stvari ne bih imao snage ujutro ustati iz kreveta. Jednostavno treba istrajati.”

Kako očekujete da će to obični Evropljani shvatiti kada imamo istu situaciju kao prije tri i po godine: veliku nezaposlenost, privreda se nije do kraja oporavila, nema konzistentnog plana za budućnost… EU je zapravo na silaznoj putanji.

“Prije tri i po godine govorio sam više-manje istu stvar o EU, da se ona raspada. Komentatori su govorili da govorim gluposti. Može se prosuditi jesam li bio u pravu ili nisam. Mora se nešto promijeniti kako ne bismo nastavili istim putem.”

Kako vidite ideju da se sve mjeri BDP-om? U Hrvatskoj on raste jedan posto i svi su sretni, ali situacija među građanima nije tako dobra.

“Dvije su tačke bitne: mjerenje stvarnosti i poboljšanje stvarnosti. Daću vam primjer koji sve govori – ako razbijete prozor porašće BDP. Svašta može dovesti do povećanja BDP-a. Ono što je bitno jest da uvedemo racionalni model koji će poboljšati stvarnost i posao je ekonomista da uvedu bolje mjere.”

Francuska i Njemačka sljedeće godine imaju izbore. Imaće ih i Italija. Šta se može dogoditi s Evropom ako se nešto promijeni, posebno u Njemačkoj?

“Sve promjene u Njemačkoj koje se događaju su – pogoršanje stanja. Angela Merkel je jedina političarka još na nogama koja je na strani civilizacije iako se po mnogome ne slažem s njom, posebno ne u ekonomskoj politici. Propustila je priliku za ujedinjenje Evrope i biće joj teško.”

Kakva je socijaldemokratija u Evropi?

“Socijaldemokratija je zapravo davno prodala svoju dušu kada se udružila s bankarima. Počeli su misliti da više nema potrebe da rade kao sudije između države i biznisa. Socijaldemokratija je umrla i posljednjih nekoliko godina gledamo njeno rapidno raspadanje. Vrlo sam tužan zbog Sirize. Imali smo priliku, učinili smo nešto nevjerovatno, suprotstavili se establišmentu na temelju programa koji je bio primjeren. Samo smo trebali biti ujedinjeni i reći NE idiotizmu. Nažalost nismo bili ujedinjeni, jednostavno smo pali.”

Mislite li da će se EU održati ili će biti globalni gubitnik?

“Nisam optimista, ali imam nadu. Veika je razlika. Ne želim predviđanja, želim djelovanje. Činiti pravu stvar je samo po sebi nagrada, a da biste to učinili morate imati nadu. Učinimo sve, dajmo sve od sebe.”

N1

Napiši komentar