Knjigokazi: O.K. Moja, “Bezumlje”

“Ja nisam sasvim čitav”, prva je rečenica ovog romana i prva rečenica izvještaja, na hiljadu sto gusto štampanih strana, o genocidu nad indijanskim plemenima jedne srednjoameričke države, koji je sačinjen od optužujućih svjedočanstava preživjelih i očevidaca, a koji je glavni lik došao da rediguje i lektoriše (u atmosferi gdje “poročni ateista radi za perfidnu katoličku crkvu”) u roku od tri mjeseca za neveliki honorar koji mu je neophodan, jer već neko vrijeme, od kad je zbog političkog iskaza napustio svoju zemlju, ništa ne radi, a samim tim i ne zarađuje.

Piše: Igor Preradović
Piše: Igor Preradović

Ova navedena prva rečenica se ispostavlja kao smjernica i poveznica između pisca i svjedoka nezamislivih zločina, rečenica koja će njegovom senzibilitetu romanopisca i pjesnika uz već veliku dozu depresivnosti i paranoje, a koja iz poglavlja u poglavlje nezaustavivo raste i neumoljivo stapa njegov privatni život i izvještaj o genocidu na kojem radi, a čiju većinu čine iskazi ljudi koji su poremetili pameću, što je u tako mračnim okolnostima skoro pa neizbježno, i koje i u njemu kulminira, prije bijega na drugi kraj svijeta, ne ispunivši profesionalni zadatak…

bezumlje“Bezumlje” (2004) je obimom nevelik roman, satkan od dugih, kilometarskih rečenica, koje ne ometaju i ne komplikuju čitanje, nego prefinjenom narativnom niti, magijski uvlači čitača u tamnu, a sveprisutnu tematiku ovog štiva i preispituje stavove nedovoljno istraženom ljudskom porivu da drugom čovjeku čini neopisivo zlo, i nanosi neizdrživu bol uništavajući ga na najsurovije načine. Ovo je roman za koji bez pretjerivanja  mogu konstatovati da ima sve karakteristike velikog književnog djela, i koji treba da postane neizostavna lektira svih pažljivijih čitača.

Orasio Kasteljanos Moja, rođen je 1957. godine u Hondurasu, a odrastao u  Salvadoru, živio u mnogim gradovima Amerike i Evrope, bavio se novinarstvom, predavao u Pitsburgu, u Pensilvaniji, kao i na drugim američkim univerzitetima. Iza sebe ima dosta objavljenih romana, a “Bezumlje” je najpoznatiji i višestruki nagrađivani. Priče su mu sabrane u knjizi “Sa tjeskobom od protekle oluje” (2009.). Književna kritika ga smatra jednim od najznačajnijih savremenih latinskoameričkih književnika.

“Bezumlje” je za srpsko govorno područje objavila izdavačka kuća Laguna 2013. godine.

Napiši komentar