Ulaganje u kulturu: Kina gradi filmski studio vrijedan dvije milijarde dolara!

Kineska vlada je najavila izgradnju filmskog studija, u vrednosti od dve milijarde dolara, u sklopu nastojanja zvaničnog Pekinga da proširi svoj uticaj u oblasti kulture.

Studio u okrugu Čungking, na jugozapadu zemlje, imaće tematski park i turističke atrakcije, a njegova izgradnja će početi početkom naredne godine i koštaće 15 milijardi juana (2,18 milijardi dolara), izvestili su državni mediji.

Kineski zvaničnici su saopštili da već imaju operativne ugovore sa nekoliko inostranih partnera.
Park će biti nazvan po programu kineskog predsednika Sji Ðinpinga, “Jedan pojas, jedan put”, kojim su predviđena više milijardi dolara vredna ulaganja u produbljivanje ekonomskih i kulturnih veza Kine sa zapadnim i južnim susedima.
Kina je drugo po veličini filmsko tržište na svetu i domovina kompanije Daljen Vanda, koja upravlja najvećim lancem bioskopa u svetu.
Uprkos rastućoj domaćoj tražnji, kineski zvaničnici i kompanije nastoje da smanje uvoz zapadnih filmova i da proizvedu konkurentnije domaće filmove. Nacionalnom kvotom je dozvoljeno prikazivanje samo 34 holivudska filma godišnje u domaćim bioskopima.
Tanjug

Napiši komentar