Superklinci: ‘Hit the road Jack’ u izvedbi Dječjeg hora Superar Srebrenica (Video)

Dječji hor Superar Srebrenica obilježio je nedavno pet godina postojanja. Počelo se skromno, sa samo sedam polaznika, a danas, u nekoliko sekcija, uključeno je oko 400 osnovaca iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana. U Superaru djeca uče svirati, pjevati, plesati, a njihov spot izvođenja pjesme legendarnog muzičara Ray Charles, postao je ovih dana hit na društvenim mrežama.

Ismar Porić, direktor Superara, pojašnjava nastanak novog spota.

– Ljetos su naša djeca bila na jednom kampu u Beču. Po prvi put su slušali pjesmu „Hit the road Jack“ i – jednostavno „zaludjeli“ su se njome. Zatim su i mene „zaludjeli“ pa smo po povratku u Srebrenicu počeli da je vježbamo. Uključili smo solo pjevača, angažovali smo bend i uvidjeli da nam ide super. Onda smo odlučili da uradimo i spot. Djeca su pjevala sa izuzetnom energijom i pokazalo se da smo postigli pun pogodak. Po gledanosti, to je zaista hit i ovo je naš najbolji spot do sada. Kad se najmanje nadaš, ispadne najbolje – ističe Ismar Porić.

Sa novom pjesmom, Superar je postao popularan, kao i Milica Živković iz Bratunca koja ima solo dionice.

– Mislim da smo ovaj spot uradili na najbolji način. Meni se baš sviđa. Svi moji dugari iz razreda i cjele škole su me pohvalili – kaže Milica.

Superar je obilježio pet godina postojanja, ali, početak nije obećavao, ističe Ismar Porić.

– Nismo se nadali da ćemo postići veliku uspjeh u svom radu. Kad smo počinjali, imali smo svega sedam polaznika, a sada okupljamo oko 400 osnovaca iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana. Superar je sada jedna institucija, jedan uigrani tim. Znamo šta i kako treba da radimo i čemu težimo – ističe Porić.

Haris Mujić je u horu Superar od samog osnivanja. Ovdje je naučio sve tajne muzičkog obrazovanja.

– Pet godina sviram gitaru i pjevam u horu. Ovo je dobra prilika da iskažemo svoj talenat. U mnogo većim gradovima nema ovakvih institucija gdje možete da besplatno vježbate, učite, nastupate, putujete i upoznajete nove ljude. Meni je čast da sam dio ovog tima – kaže Haris.

Jovana Milovanović sa drugarima dva puta sedmično dolazi iz Skelana.

– Član sam hora Superar već tri-četiri godine. Sviram gitaru i ovo je veoma značajno za nas. Nastupali smo u Sarajevu, Mostaru, kao i u Austriji i Švicarskoj – dodaje Jovana.

Osim muzike, u okviru Kuće dobrih tonova, može se naučiti i njemački jezik.

– Imamo 60 polaznika koji uče njemački jezik. Radimo ovdje u Superaru, ali isto tako i sa djecom u Kampu Emmaus u Potočarima i mogu reći da nam dobro ide, ima rezultata – kaže Almir Dudić, koordinator projekta.

Superar ima planove za naredni period.

– Upravo smo dobili poziv da iduće godine nastupimo u Luksemburgu, spremamo turneju po Švedskoj, a tu je još nekoliko internacionalnih nastupa. Na nama je da vježbamo, da se trudimo da se na najbolji način predstavimo jer su velika očekivanja od nas. Ovo je šansa da se i Srebrenica predstavi na jedan drugačiji način, da djeca putuju i nastupaju i iz ove škole otvore vrata za sretniju budućnost – dodaje Porić.

Mnogo je talenata poniklo u srebreničkom Superaru. Ovom prilikom izdvajamo Milicu Živković.

– Imam 12 godina i u Superaru nastupam tri godine. Tata mi je dozvolio se okušam u narednom ciklusu TV šou programa „Neki novi klinci“ i vjerujem da ću postići uspjeh – naglašava Milica.

Ako njeno ime ne upamtite sada, nametnuće vam se samo u narednim godinama.

Slobodna Evropa

 

 

Napiši komentar